Wat gaan we samen doen?

Omgaan met klanten

Wanneer je bij de Vrolijke Boekenwurm werkt, heb je met klanten te maken. Ze kunnen jou om advies vragen bij het kopen van een boek of een leuke knuffel. 

Vind jij het spannend om mensen aan te spreken? 


Geen probleem, wij leren je graag je communicatie-skills te verbeteren! Door het aanspreken van klanten, of door ervoor te zorgen dat de klant helemaal tevreden weggaat met het juiste boek, maar natuurlijk ook door het maken van een gezellig praatje. 

Deze vaardigheden leer je niet uit een boekje, maar door te oefenen in de winkel. 

Een woordje Duits en Engels spreken

Bij de Vrolijke Boekenwurm krijgen we ook vaak toeristen in onze winkel, die een andere taal spreken. Vooral op vrijdag want dan is de kaasmarkt op het Waagplein, nabij onze winkel. Je hoeft geen andere taal te kunnen spreken, maar mocht je het toch leuk vinden om dit te leren: 

Welkom, Welcome, Willkommen, Bienvenue, Bienvenido


Je leert woorden die handig zijn om te gebruiken voor het afrekenen en begroeten van klanten. Dit alles leer je op een speelse manier en wees niet bang als je het verkeerd uitspreekt.

“ Ik vond het lastig om bepaalde woorden in het Duits uit te spreken zonder gekke gezichten te trekken, ze hebben ook zulke rare letters. 
Maar uiteindelijk is het mij gelukt.”

Structuur alleen daar waar nodig

We starten de werkdag altijd rustig met een kopje koffie of thee (de winkel is dan nog gesloten voor klanten) en we bespreken met elkaar, wie wat gaat doen vandaag.

Naast de kassa werkzaamheden hebben we nog een aantal veel voorkomende werkzaamheden als: de winkel netjes houden, pakbon controleren, producten stickeren en voorraden aanvullen en bijhouden. 

Maar het allerleukste is natuurlijk om als eerste de nieuwe boeken in te zien, de knuffels te testen op hun zachtheid, jurylid te zijn bij de kleurwedstrijden, taarten voor te proeven, in het pak te gaan als je favoriete boekfiguur en mee te gaan met “de Vrolijke Boekenwurm on tour” (voorlezen op locatie) en markten. 

“ Als Dikkie Dik kreeg ik heel veel knuffels van kinderen, sommige lieten zelfs niet meer los, schattig hoor ”

Voorlezen op locatie

Buiten de winkel lezen we ook wel eens voor op een kinderdagverblijf of in een lunchroom. We nemen dan onze Voorleeskoffer mee, ook dan oefenen we het voorlezen goed met elkaar vooraf. 

Knutselen doen we dan niet maar we sluiten het voorlezen altijd af met een kort en vrolijk liedje of versje( zelfverzonnen wel op een bekende melodie).


Petra vergeet nog wel eens de tekst, ze heeft vaak een spiekbriefje mee. Haha……oké soms kijk ik hier ook wel even snel op”

Overige werkzaamheden kunnen zijn:

·       Klanten helpen met het zoeken naar een boek

·       Berichten schrijven voor onze Social Media-   
        kanalen

·       De online bestellingen klaarzetten

·       Knutselwerkjes voorbereiden

·       Oefenen met voorlezen

·       Kleurplaten zoeken

Niemand heeft vaste taken bij ons, echter houden we natuurlijk wel rekening met jouw voorkeuren.

Verkopen is een vak

Er is niets zo fijn als verwelkomd worden met een brede vrolijke glimlach in de winkel. Dat maakt het contact meteen persoonlijk. Klanten vinden het fijn om advies te krijgen van jou. 

Bij de Vrolijke Boekenwurm leer je wat voor soort boeken er allemaal zijn en krijg je alle tijd om de boeken in te kijken/lezen en zelf te beoordelen welk boek jouw favoriet is.


Zit jij de volgende keer op
de voorlees stoel?
      

In de winkel lezen we ook regelmatig voor aan peuters en kleuters uit een grappig, spannend of mooi prentenboek. 

Het voorlezen aan een groep kinderen is wel even anders dan thuis zelf een boek lezen, daarom oefenen we dit goed van tevoren met elkaar. Het voorlezen doen we ook gezellig met zijn tweeën zodat het verhaal echt tot leven komt door de verschillende stemmetjes, gebaren, handpoppen of knuffels. 

Het belangrijkste is vooral dat iedereen plezier beleeft aan het voorlezen, dus ook jij als voorlezer!

Vrolijk Voorleesmomentje

Door het Corona virus kunnen we al geruime tijd niet meer voorlezen aan kinderen in onze winkel. Maar daar hebben we wat op bedacht! Twee keer per week lazen we een verhaal digitaal aan de kinderen voor, ons Vrolijk Voorleesmomentje.

Nieuwsgierig geworden? Neem dan een kijkje op ons YouTube kanaal: de Vrolijke Boekenwurm

“ Ik moest wel even wennen om niet zo turbo voor te lezen. 
In mijn hoofd lees ik namelijk zonder punten en komma`s”


Knutselen


Na het voorlezen, knutselen we vaak nog iets wat aansluit bij het verhaal zoals bijvoorbeeld: een leeuw of een dinosaurus. Ook hierin kan jij een belangrijke rol spelen door ter voorbereiding de werkjes voor te bewerken of door vooraf de knutselspullen klaar te zetten. 

Maar ook tijdens het knutselen kan je natuurlijk een handje helpen. Creatief hoef je niet per se te zijn, als je het maar gezellig vindt om met jonge kinderen bezig te zijn.